Retelele de cartier intre litera legii si legea junglei

Greutatile legalizarii unei retele
Pentru ca o retea sa fie considerata legala trebuie sa aiba autorizatii de constructie si urbanism din partea primariei. Daca prin intermediul acestei retele se ofera servicii de Internet, reprezentantul ei trebuie sa transmita ANRC o notificare cu privire la aceasta intentie. Acestea sunt aspectele formale, teoretice. De aici si pana la punerea lor in practica este o cale galactica de parcurs. In cazul ANRC, pentru obtinerea autorizatiei nu dureaza decat maxim 7 zile. In cazul primariei, birocratia te impinge catre alte ramificatii stufoase de probleme: aprobari peste aprobari de la furnizorul de energie electrica, Romtelecom, apa, agent termic etc. si iar etc.
RDS si Astral acuza, dar se incrimineaza
Chiar RDS vinde conexiuni la Internet unor persoane care, la randul lor, vor sa redistribuie aceasta conexiune. Pe site-ul companiei RDS exista urmatoarea oferta: „Oferta speciala – reduceri pentru grupuri mai mari de zece persoane intre 50-100%”. Am sunat la RDS sa vad despre ce e vorba si prima reactie a fost: „aaa, pentru retele de cartier?”.
Stau in zona Tineretului. La un moment dat am avut conexiune la Internet de la o retea de cartier, Evolva, care avea drept furnizor RDS. Intre timp, „relatiile“ cu RDS s-au deteriorat. Acum 5 luni RDS cocheta cu retelele de cartier si acum le critica cu vehementa.
„Provideri de Internet precum RDS si Astral nu-l intreaba nimic pe cel care vrea sa cumpere o conexiune mare, pentru ca sunt interesati sa vanda. E drept, in ultima perioada, s-au aliat impotriva retelelor de cartier, dar asta pentru ca au inceput sa resimta concurenta la nivel de utilizator final”, completeaza Catalin Scarlat, Business Development & Marketing Euroweb Romania. Si Niculae Plesa cunoaste acest lucru. „O parte din retelele de cartier sunt, intr-adevar, ilegale. Ele sunt reprezentate de anumiti administratori care cumpara Internet de la Astral sau RDS si redistribuie conexiunea ilegal, fara contract si factura. La ei, totul se bazeaza pe o retea de fire suspendate intre diferitele apartamente ale blocurilor. Cartierul devine un fel de ghetou”.
Cruciada „baietilor de cartier“
In timp ce RDS si Astral se pierd in declaratii sterile, „baietii de cartier” se constituie intr-o asociatie care se va numi Interlan. „Obiectivele prioritar ale acestei asociatii este rezolvarea tehnica a interconectarii tuturor retelelor din Bucuresti. Sunt sigur ca aceasta idee nu este straina nici unui administrator de retea, din cauza problemelor interminabile create de catre providerii de Internet (a se citi RDS si Astral). Ei nu sunt in stare sa creeze singuri o retea Metropolitana, iar noi vom crea o retea locala imensa!”, spune Lucian, administrator al unei retele de cartier.
Va fi oare Interlan-ul un nou Matrix?

Parerea ta conteaza:































































