Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Denominarea ca problema de software

09 Mai 2005




1. Denominarea ridica "probleme" prin modificarile aduse aplicatiilor software sau prin upgrade-urile aduse la client?


In mod obisnuit, denominarea nu ar trebui sa puna probleme legate de adaptarea sistemelor software. Desigur, acest fapt depinde atat de parcurgerea corecta a etapelor pregatitoare, cat si de complexitatea infrastructurii sistemelor informatice. Etapele pregatitoare ale denominarii asigura pregatirea si sistematizarea informatiei la nivel de companie, facilitand denominarea propriu-zisa. SAP cunoaste in detaliu necesitatile procesului de pregatire si asigura utilizatorilor sai consultanta necesara pentru parcurgerea in siguranta atat a acestor etape de inceput, cat si a procesului de denominare. Compania are experienta implementarii cu succes a solutiei de denominare in state precum Rusia, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Croatia, Bielorusia, Turcia, ceea ce inseamna ca utilizatorii din Romania beneficiaza de avantajul unei solutii care integreaza cele mai bune practici in procesul de conversie la noua moneda.


In cadrul procesului de denominare, eventuale dificultati pot aparea in cadrul companiilor care utilizeaza solutii software dezvoltate in-house sau sisteme software eterogene. In cazul lor, denominarea poate da nastere unor perioade lungi de adaptare a programelor deja existente la noile reglementari si implicit, unor costuri crescute de adaptare a aplicatiilor. Din acest punct de vedere, bancile sunt companii expuse potentialelor riscuri ce decurg din procesul denominarii din cauza complexitatii aplicatiilor si sistemelor software utilizate si a cantitatii foarte mari de date cu care lucreaza.


2. Cum se transmit clientilor aceste uprade-uri? Apar costuri suplimentare sau acestea sunt suportate de contractul de mentenanta?


Pachetul pentru denominare oferit de SAP se acorda gratuit clientilor sai, in cadrul contractului de mentenenata. Mai mult, implementarea sa nu necesita investitii in actualizarea infrastructurii hardware. Pachetul soseste practic sub forma unei aplicatii care se instaleaza pe calculatoarele companiei si care poate fi rulata in cateva ore sau intr-un week-end.


Pachetul contine o serie de trei componente, fiecare cu un rol bine definit in cadrul procesului de denominare:


- Aplicatia pentru declararea monedei, pentru faza de definire a noii monezi;
- Functionalitatile aditionale care gestioneaza etapa de circulatie paralela a monedelor;
- Pachetul de conversie care finalizeaza trecerea la moneda noua.


Pentru a asigura un proces firesc si facil de denominare, SAP a oferit cursuri de training si consultanta specialistilor din cadrul companiilor-client inca de anul trecut, oferindu-le toate informatiile necesare intelegerii procesului de conversie.


3. In ce masura clientii SAP si-au instalat deja upgrade-urile necesare? Exista riscul unei "aglomerari" inainte de 1 iulie in ceea ce priveste instalarile?


SAP a inceput inca din octombrie anul trecut actiunile de informare a clientilor si partenerilor, astfel ca majoritatea utilizatorilor de solutii SAP si-au definit din timp propriile etape de desfasurare a procesului, in functie de dimensiunile companiei si complexitatea sistemelor software. Dat fiind acest fapt apreciez ca riscurile unor „aglomerari” in privinta instalarii pachetului de denominare sunt reduse, mai ales ca pachetul pentru denominare oferit de SAP este o solutie deja probata, care nu necesita perioade indelungate de testare ulterioara a functionarii sistemului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite