Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Perspective asupra pieţei locale de Business Analytics

31 Mai 2010




Avantajul soluţiilor „încapsulate”...

Din perspectiva lui Lori Haiducescu, Director de Operaţiuni Senior Software, evoluţia pieţei de BA este în strânsă concordanţă cu cea a pieţei soluţiilor ERP, mai precis cu nivelul de maturizare al acesteia: „Nevoia de soluţii de tip BI-BA există. Conceptele, însă, vor fi popularizate în timp. Un motor îl va constitui cu siguranţă segmentul de companii care au implementat deja un ERP şi au nevoie de sisteme tot mai complexe şi puternice de analiză şi previziune.“
Corelaţia BA - ERP formulată de reprezentantul Senior Software ia în calcul modelul soluţiilor de tip BI-BA „încapsulate“ în soluţii ERP sau comercializate ca add-on-uri la acestea. O astfel de ofertă este promovată pe piaţa locală de companii ca Wizrom, Siveco, TotalSoft şi, mai nou intratul pe această nişă, Senior Software (care a lansat recent un instrument de vizualizare şi analiză a datelor bazat pe tehnologia Tableau Software dedicat strict utilizatorilor soluţiei Senior ERP).
Un model „justificat“ din perspectiva vendorilor de astfel de soluţii, din perspectiva faptului că majoritatea datelor provin din soluţii de tip ERP: „O parte importantă din datele analizate în sisteme de BA provin din soluţii de tip ERP. În cazul în care proiectul de BA are ca sursă principală de date informaţiile din ERP, se preferă sistemele de BA «încapsulate». Astfel, atât timpul, cât şi costurile aferente implementării scad considerabil“, argumentează Zemy Apfelbaum, Wizrom Software, argumentele reducerii costurilor de integrare-implementare şi a facilităţii în utilizare regăsindu-se în pledoaria majorităţii vendorilor de astfel de soluţii.



Lori Haiducescu


... vs „stand alone”

Inevitabil, există şi critici ale acestui tip de ofertă, provenite de la vendorii de soluţii de tip stand-alone. Irina Iuga, Oracle România, evidenţiază avantajele soluţiilor stand-alone, fără a nega însă atuurile oferite de BA „încapsulate“: „Am observat că sunt mai bine primite pe piaţă soluţiile de tip stand-alone, care oferă o serie de avantaje: pot completa o arhitectură ERP indiferent de tehnologia acesteia, pot oferi conectori/adaptori specifici diferitelor surse de date, pot fi poziţionate ca data mart-uri de analiză şi raportare peste structuri mai complexe tip data warehouse. Pe de altă parte, avantajul unei soluţii de BA «încapsulate» este reducerea duratei de implementare. O astfel de soluţie are predefinite fluxurile de extragere de date (ETL) din sisteme de tip ERP sau de tip CRM, are predefinit un model de date de Data Warehouse, are precalculat un set de indicatori standard pe fiecare zonă funcţională şi, de asemenea, pune la dispoziţie o suită de dashboard-uri pentru persoanele de decizie.“


Din perspectiva lui Ion Moroşanu, SolvIT, unicul avantaj al ofertei de BA „încapsulat“ este gratuitatea licenţelor, un avantaj periculos, însă, pentru că poate ascunde costuri suplimentare: „Având în vedere evoluţiile recente de pe această piaţă, şi faptul că, de multe ori, sunt oferite gratuit împreună cu soluţia de ERP, soluţiile BA încapsulate au o «solicitare» mai mare. Singurul avantaj ar fi faptul că licenţele sunt oferite gratuit. Am întâlnit multe cazuri, însă, în care, deşi sunt gratuite, multe firme nu le puteau folosi pentru că implementarea costa foarte mult, fiind iniţial un cost ascuns. Clienţii sunt cumva ţinuţi captivi de furnizorii de ERP prin faptul că li s-au oferit aceste licenţe de multe ori gratuit, dar nu pot beneficia întrutotul de avantajele BA din cauza costului dezvoltării de rapoarte şi analize“,.


Remus Bucşă, iQuest Group, este şi mai radical, în opinia sa modelul suferind limitări semnificative: „Un BA «încapsulat» în ERP este limitat, deoarece grupul de companii la care s-a implementat ERP-ul poate avea domenii de activitate diverse, ceea ce ar face ca o soluţie predefinită să nu corespundă decât în mică măsură uneia sau alteia dintre companii, mare parte din beneficiile unei astfel de aplicaţii neputând fi exploatate, de aceea varianta optimă este aceea care implică BA stand-alone. Dacă domeniile de activitate din cadrul grupului sunt conexe, ar trebui începută implementarea la nivelul companiei care are ca bază clientul final, el fiind barometrul economiei, în baza reacţiilor lui se pot lua decizii de corecţie a activităţilor curente şi predicţie a celor viitoare ale companiei. Punând în balanţă plusurile şi minusurile uneia sau alteia dintre variantele în discuţie, proporţia covârşitoare o va avea varianta stand-alone.“


(Continuare în numărul următor)


Business Analytics, o necesitate stringentă în situaţiile de criză

„Instrumentele Business Analytics sunt pentru manageri un adevărat tablou de bord, un integrator pentru toate datele existente, un ajutor esenţial în analizarea şi formarea strategiilor de dezvoltare, mai ales în sectoarele de activitate care sunt obligate să gestioneze un număr mare de date: financar-bancar, vamă, telefonie, industria petrolieră etc. (...)Interesul pentru astfel de soluţii depinde, în bună parte, de dimensiunea companiei, de strategiile planificate, de scopurile urmărite. Se ştie că un manager trebuie să poată evalua nu doar performanţele globale ale companiei, ci şi pe acelea defalcate pe regiuni, intervale de timp, clienţi, servicii, produse, în una sau mai multe valute. Cu ajutorul SIVECO Business Analyzer astfel de analize multidimensionale pot fi făcute uşor, eliminând limitările impuse de instrumentele clasice de raportare, bidimensionale. (...) Dezvoltarea companiilor înseamnă acumularea unui volum mare de date, care devin greu de gestionat şi de transformat în informaţie utilă în absenţa unei tehnologii adecvate şi a unui instrument performant destinat acestui scop. Pe de altă parte, situaţiile de criză impun un control strict al costurilor de către management care se poate realiza doar cu instrumente de tip Business Analytics.“
Mihai Ionel, director Line of Business CA & SIVADOC & MIS în cadrul SIVECO România



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite