Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Anchetă Market Watch: Virtualizarea stocării, „the next frontier“

31 Mai 2010




Ideea nivelului extins de adresabilitate este susţinută şi de Bogdan Teodorescu, Quartz Matrix, care este de părere că: „Tehnologia are sens pentru o gamă mare de soluţii. De la un simplu desktop, ce poate implementa o politică de stocare mixată local şi pe servere web (Amazon, de exemplu), până la Data Centere complexe, cu diverse tipuri de storage şi cu politici avansate de securizare, back-up şi management al ciclului de viaţă a informaţiei. (...) Există soluţii de virtualizare a stocării pentru un spectru extrem de mare de clienţi. Un profil tip ar fi organizaţiile de dimensiuni medii, care nu doresc să investească în soluţii scumpe şi nu pot să accepte riscurile de ne-disponibilitate a datelor, care vor să evolueze, dar care vor să investească pe măsură ce este necesar acest lucru şi nu înainte.“


Alex Pau, ITPS, consideră că, deşi nu există o verticală specială căreia i se adresează tehnologiile de virtualizare a stocării, în schiţarea profilului tip al potenţialului client pot fi luate în calcul următoarele condiţii:


- Minim 4-5 echipamente de tip SAN (midrange sau high end, eventual de la producători diferiţi);
- Baze de date tranzacţionale sau alte aplicaţii real-time care depind de aceste echipamente;
- Nevoi de replicare la distanţă sau Disaster Recovery, peste limita dată de conexiuni directe FC sau în cazul în care Gateway-urile IP ar fi prea scumpe;
- Nevoia de a consolida instrumentele de management pentru aceste dispozitive;
- Modificări de topologie SAN (de exemplu migrare de la FC la FCoE sau de la iSCSI la NFS) pentru toate aceste dispozitive.


Beneficii multiple, dar cunoaştere redusă

Revenind la formula sintetică a avantajelor oferite de tehnologiile de virtualizare a stocării, prin unificarea sistemelor şi tehnologiilor eterogene de stocare într-un sistem unic rezultă o serie de beneficii directe, evidente în opinia specialiştilor:


• Simplificarea managementului întregului sistem de stocare;
• Utilizarea mai eficientă a spaţiului de stocare disponibil;
• Eficienţă operaţională pentru taskurile de administrare şi management;
• Eliminarea barierelor de interoperabilitate;
• Simplitate în operaţiunile de migrări de volume, redimensionări, realocări de date etc.;
• Integrarea de funcţionalităţi comune pentru toate sistemele de stocare (indiferent dacă acestea oferă sau nu, nativ, aceste funcţionalităţi).
• Implementarea rapidă şi uşoară a politicilor de toleranţă la defecte (fault tolerant);
• Asigurarea continuităţii proceselor (business continuity) şi realizarea soluţiilor de replicare cu costuri mult reduse;
• Provizionarea eficientă a infrastructurii de stocare (thin provisioning);
• Flexibilitate în alegerea topologiilor de conectare, a protocoalelor utilizate;


Deşi lista beneficiilor este consistentă, după cum explică Bogdan Teodorescu, Quartz Matrix: „La ora actuală avantajele oferite de virtualizarea stocării nu sunt înţelese. Procesul de informare şi dezvoltare a pieţei pe acest segment este incipient“.


Economii şi creşteri de eficienţă

Toate beneficiile enumerate anterior se pot transforma, în cazul unui proiect de virtualizare a stocării corect gestionat, în economii şi creşteri de eficienţă cuantificabile financiar. „Economiile furnizate de un proiect de virtualizare a stocării se referă la: reducerea costurilor operaţionale (prin reducerea consumului de resurse, de la energie electrică, la personal IT specializat), reducerea spaţiului fizic şi la diminuarea sumelor necesare pentru investiţii suplimentare în sistemul IT. Vorbim, în acelaşi timp, de o infrastructură îmbunătăţită, mai flexibilă la schimbări, mai eficientă şi mai performantă, care garantează îmbunătăţirea securităţii sistemului şi a proceselor de business, precum şi accesarea mai rapidă a informaţiilor stocate“, explică Alexandru Vîlcu, HP România.


La categoria câştigurilor direct cuantificabile financiar oferite de virtualizarea stocării, Bogdan Teodorescu adaugă, pe lângă creşterea inerentă a productivităţii administratorilor IT, şi posibilitatea scalării soluţiei de stocare – deci şi a investiţiei de capital –, dar şi posibilitatea utilizării unor echipamente hardware mai ieftine în aceleaşi condiţii de securitate precum cele oferite de echipamentele mai scumpe (structura tolerantă la defecte este uşor de implementat). În plus, prin facilitarea implementării rapide a politicilor de management a ciclului de viaţă a informaţiei, se poate obţine o reducere a necesităţilor efective de spaţiu de stocare.


Provocări...

Firesc, ca orice tehnologie care oferă beneficii multiple, proiectele de virtualizare a stocării implică o serie de provocări specifice. Dincolo de „factorul inhibitor“ reprezentat de complexitatea inerentă oricărei noi tehnologii, există o serie de probleme frecvente, comune proiectelor de virtualizare a stocării (dar nu numai):


• lipsa unor obiective clare ale proiectului de virtualizare;
• problema neclarităţii cerinţelor beneficiariului, care sunt de multe ori contradictorii;
• dimensionarea corectă a echipamentelor de virtualizare a stocării şi de executare a procedurilor de migrare de la un mediu SAN ne-virtualizat, la unul virtualizat (cea mai frecventă problemă care apare în faza de planificare a operaţiunilor de implementare);
• lipsa unor standarde de calitate măsurabile, convenite de comun acord.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite