Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Anchetă Market Watch: Virtualizarea stocării, „the next frontier“

31 Mai 2010




„Fiecare proiect de virtualizare a stocării are propria sa tipologie şi, deci, propriile sale provocări. Cu toate acestea, este nevoie să ţinem cont de anumite aspecte la orice proiect pe care îl punem în aplicare. Pe de o parte, trebuie să avem grijă să nu suprasolicităm mediul de transmisie de date şi să dimensionăm corect reţeaua, astfel încât să răspundă cerinţelor crescute pe care le avem. Pe de altă parte, trebuie să fim atenţi să nu supraîncărcăm echipamentele de stocare cu prea multe aplicaţii, ceea ce ar creşte riscul de colaps al întregii infrastructuri hardware“, concluzionează reprezentantul HP România.


...şi costuri

Costurile reprezintă pentru foarte multe companii principala provocare, în actualul context economic, în care imperativul amortizării cât mai rapide a costurilor este universal valabil, indiferent de dimensiunea business-ului. Proiectele de virtualizare a stocării nu scapă nici ele de povara acestei probleme extrem de delicate, însă, conform interlocutorilor noştri, există soluţii viabile.


„Principalele costuri într-un proiect de virtualizare a stocării sunt legate de costurile de licenţiere software şi de echipamentele hardware eventual necesare. Durata de implementare poate varia de la o zi la trei săptămâni, funcţie de complexitatea soluţiei şi a accesului la infrastructură (permanent sau numai în anumite perioade). Dacă este gândit corect şi cu evoluţie corect planificată în timp (nu de genul «Luăm tot azi, că mâine nu ştim dacă ne mai aprobă extinderea!»), proiectul ar trebui să se amortizeze în aproximativ opt luni. (Evident, dimensiunea şi obiectivele proiectului pot face ca această perioadă să fie mai mare sau mai mică). Trebuie, însă, ţinut cont de faptul că anumite beneficii (cum sunt cele legate de asigurarea continuităţii şi a protecţiei datelor) sunt mai greu de cuantificat valoric. Este delicat de evaluat care este timpul de recuperare a unei poliţe de asigurare – instantaneu în caz de dezastru, niciodată dacă nu se întâmplă nimic“, susţine Bogdan Teodorescu, Quartz Matrix.


O altfel de abordare a ecuaţiei cost-amortizare ne-a fost oferită de Alex Pau care consideră că: „În afara costurilor cu Appliance-urile de virtualizare a stocării, singurele costuri sunt date de serviciile de implementare, însă acestea nu au o pondere semnificativă. Vizavi de durata de implementare, aceasta este mult mai mică decât în cazul virtualizării serverelor. De cele mai multe ori, proiectele sunt executate şi finalizate într-un week-end cu downtime planificat.“


Legat de perioada de amortizare a investiţiilor, aceasta depinde de motivul pentru care a fost adoptată soluţia, susţine reprezentantul ITPS. Astfel:


• în cazul proiectelor de DR, de exemplu, amortizarea se face instantaneu, din cauza costului scăzut comparativ cu cel al soluţiilor tradiţionale;
• în cazul în care este necesară o funcţionalitate pe care echipamentele curente nu o oferă, nu putem vorbi despre o perioadă de amortizare relativ scurtă;
• dacă infrastructura SAN se virtualizează exclusiv din raţiuni de eficienţă operaţională, amortizarea costurilor este mai îndelungată, aproximativ 2-3 ani.


Trebuie precizat însă că, de obicei, aceste tipuri de soluţii se aleg în cazul în care există un cumul de nevoi, iar eficienţa costurilor este consistentă de la bun început.


Va urma...

După cum se poate observa din cadrul acestei micro-anchete, beneficiile pe care tehnologiile de virtualizare a stocării le pot oferi sunt multiple. Este adevărat, nici provocările nu sunt puţine şi insignifiante.


Verdictul specialiştilor este, însă, unul clar, deşi stocarea reprezintă „următoarea frontieră“ în domeniul virtualizării, viitorul acestei tehnologii este promiţător. De altfel, conform studiului, „Leading in Times of Transition: The 2010 CIO Agenda“ realizat de Gartner, virtualizarea a devenit prioritatea numărul unu în agenda responsabililor IT, detronând soluţiile de Business Intelligence. Iar virtualizarea stocării reprezintă un proiect prioritar anul acesta pentru 55% din cei 1.586 de CIO intervievaţi, provenind din 41 de ţări.


Rămâne însă de văzut când şi care sunt pârghiile şi motoarele care vor produce o creştere a gradului de penetrare al acestui tip de tehnologii şi pe plan local.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite