Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

BI-RoI, un tandem cu compatibilitate scăzută

25 Iulie 2010



Asocierea BI-RoI are, conform cabinetelor de analiză, dar şi potrivit rezultatelor concrete din practică, un grad compatibilitate scăzut. Motivele sunt solide şi ţin chiar de esenţa conceptului de Business Intelligence. Cu toate acestea, nevoia evaluării randamenuluit investiţiei (Return on Investment) este firească şi nu poate fi negată, mai ales în actualul context economic. Specialiştii susţin însă că există şi alte metode de cuantificare a beneficiilor oferite de BI decât clasicul RoI.


Depăşirea bugetului alocat reprezintă una dintre cele mai mari „spaime“ şi probleme cu care se confruntă un departament IT în implementarea unei soluţii informatice complexe. Iar cum în cazul proiectelor de Business Intelligence „spaima“ amintită se concretizează foarte frecvent, specialiştii susţin că este foarte explicabilă prudenţa pe care o manifestă numeroase companii atunci când vine vorba de dezvoltarea unui astfel de proiect.


Şi totuşi aplicaţiile BI reprezintă pentru multe companii o necesitate de business reală. Mulţi manageri au înţeles că BI-ul a trecut, la momentul actual, de la opţionalul „nice to have“ la imperativul „must have“. Însă decizia trenează pentru că, dincolo de cheltuielile vizibile, clare, frica de costurile ascunse rămâne un fenomen frecvent. Care are la bază, în marea majoritate a cazurilor, neincluderea în bugetul iniţial şi/sau subestimarea mai multor costuri. Cum ar fi cele de mentenanţă. Sau cele de customizare/reajustare a soluţiei implementate (fiecare schimbare de business necesită, de exemplu, rapoarte noi, definirea unor noi tipuri de date etc.). Sau cele aferente training-ului dedicat pe categorii de useri.


Acestea sunt doar câteva dintre principalele cauze indicate de un recent studiu realizat de cabinetul de analiză Aberdeen Group (pe un eşantion de 191 de companii), conform căruia 67% dintre respondenţi au indicat faptul că au depăşit bugetul alocat iniţial implementării BI. Iar un sfert dintre aceştia au afirmat că depăşirea de buget este de peste 10% din valoarea totală! Ceea ce, în actualul context economic... sună de-a dreptul sinucigaş!


Cu toate acestea, nevoia de BI rămâne. Numărul companiilor care au conştientizat necesitatea unor astfel de aplicaţii, măcar pentru a putea face faţă concurenţei şi schimbărilor din piaţă, creşte constant. Pentru a atenua şi controla riscurile amintite, calea de compromis la care se apelează cel mai frecvent în asemenea cazuri este apelarea la asiguratorul Return on Investment (RoI). Numai că, în cazul implementărilor BI, această „plasă de siguranţă“ – utilă în cazul altor tipuri de aplicaţii – nu pare să funcţioneze corect.


Bi-RoI, misiune imposibilă?

Specialiştii, nu puţini, dar şi sondajele realizate în piaţă demonstrează că între cele două concepte există o incompatibilitate ridicată. Cu toate acestea asocierea BI-RoI nu este, neapărat, o „misiune imposibilă“. Însă dacă se doreşte cuantificarea financiară a randamentului investiţiei acesta se poate realiza, relevanţa rezultatului obţinut este scăzută. (Un studiu TDWI realizat în 2001 pe un eşantion de 1.600 de companii arăta că, dintre acestea, doar 13% realizaseră un calcul RoI, 37% intenţionau să demareze cândva un astfel de demers, fără a avea un termen clar stabilit, iar 27% nu aveau nicio intenţie în acest sens. Restul subiecţilor nu au acordat subiectului RoI atenţie...)


Concret, se pot obţine o serie de rezultate clare şi direct cuantificabile ale îmbunătăţirilor obţinute în urma implementării unei aplicaţii BI, cum ar fi, de exemplu, obţinerea/realizarea de rapoarte într-un interval de timp mult mai scurt şi de o calitate net superioară (din punct de vedere al calităţii/acurateţii datelor, a nivelului de granularitate a acestora etc.). Însă focalizarea strictă pe acest gen de „câştiguri practice“ obliterează scopul fudamental al unei aplicaţii de Business Intelligence, respectiv acela de a asigura un suport decizional de calitate superioară. Dacă pornim de la „definiţia“ unanim acceptată a BI-ului – sistem informatic a cărui utilitate este de a livra informaţiile adecvate persoanei potrivite, la momentul oportun, pentru ca aceasta, pe baza datelor respective, să poată lua decizia optimă – inadecvarea utilizării unei metrici precum RoI devine evidentă.


Cum se poate stabili şi cuantifica financiar că o persoană cu atribuţii decizionale a luat decizia adecvată pe baza informaţiilor furnizate? Cum se poate determina dacă, utilizând datele respective, a fost luată cea mai bună decizie? Subiectivitatea evidentă a răspunsurilor obţinute în fiecare caz demonstrează imposibilitatea definirii unui set de metrici pentru măsurarea îmbunătăţirilor aduse de un sistem BI în luarea deciziilor în cadrul unei companii. De aceea, specialiştii susţin că, la nivel practic, evaluarea randamentului implementării unei soluţii BI este un demers propriu fiecărei companii, care nu poate fi extins într-un model universal valabil.


Avertismente şi recomandări

Prevalenţa beneficiilor intangibile, respectiv a câştigurilor „soft“ care nu pot fi cuantificate financiar exact, anulează valabilitatea argumentului RoI, cel puţin în etapa de realizare a unui „business case“. De aceea, specialiştii consideră
esenţială identificarea şi ralierea unui sponsor de proiect cu putere decizională sporită, care să poată influenţa politicile companiei, nu doar la nivel de investiţii. De altfel, cooptarea top managementului într-un proiect de BI este un element vital pentru reuşita acestuia, factorii decizionali majori fiind cei care trebuie să stabilească obiectivele urmărite, să supervizeze şi confirme indicatorii cheie de performanţă (Key Performance Indicators - KPIs) şi metricile de business, care trebuie analizate şi monitorizate prin intermediul soluţiei de BI.


Aceasta nu este însă singura recomandare a specialiştilor pentru a compensa anularea valorii argumentului RoI şi a evita, pe cât posibil, derapajele de buget. Un alt element important în reuşita unui proiect BI îl reprezintă, pe lângă ralierea top-managementului, cooptarea în proiect şi lucrul efectiv cu end-user-ii aplicaţiei de BI. Pasarea responsabilităţii doar către departamentul IT este o eroare frecventă, justificată, parţial, de rolul important pe care acesta îl joacă în fazele de început ale proiectului (identificarea soluţiei, a partenerului de implementare, analiza modificărilor şi upgrade-urilor de infrastructură necesare, contabilizarea costurilor licenţelor, estimarea valorii serviciilor de mentenanţă etc.). IT-ul trebuie însă să lucreze îndeaproape cu utilizatorii finali, încă din primele etape ale proiectului, pentru că numai aceştia pot face o evaluare corectă a valorii pe care o furnizează concret aplicaţia de BI.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite