Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> IT ca Serviciu >> Stiri si comunicate

MCSI pregăteşte o strategie pentru Cloud Computing

31 Ianuarie 2012



Articolul face parte din Suplimentul Cloud Computing realizat de Market Watch si Microsoft, disponibil aici.


Valerian Vreme, Ministru MCSI


Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a lansat în acest an Agenda Digitală pentru România şi s-a implicat activ în promovarea acesteia, în care Cloud Computing-ul are un rol important. De altfel, Cloud Computing reprezintă una dintre cele mai des întâlnite teme de discuţie ale ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, în cadrul întrevederilor avute în ultimele luni cu reprezentanţii unor importante companii IT, precum Microsoft, HP sau Oracle. Ministrul Valerian Vreme ne-a oferit mai multe detalii despre planurile MCSI pentru acest domeniu.


Cât de pregătită este România pentru abordarea unor tehnologii precum Cloud Computing?

Fiind în vizită de documentare la Wyoming, SUA – primul stat ce a făcut migrarea în tehnologia Cloud Computing, experienţa lor mi-a arătat că, folosind o infrastructură de Cloud Computing, devii mai eficient. Totul e predictibil şi mai ieftin. România este pregătită să migreze spre tehnologia de tip Cloud în principal datorită conexiunii de mare viteză la Internet, a investiţiilor făcute în retehnologizare, dar şi a personalului competent, pregătit să implementeze şi să folosească servicii bazate pe Cloud Computing. Conform unor studii realizate de agenţii internaţionale, România se află pe primele locuri în lume, după Coreea de Sud, în ceea ce priveşte viteza de conexiune la internet. Avem, aşadar, infrastructura pentru acest model.

România este pregătită pentru abordarea tehnologiilor Cloud Computing. În acest moment, aceste tehnologii au început să fie folosite din ce în ce mai mult. Implementarea tehnologiilor de Cloud Computing a început în sistemul bancar încă de acum doi ani, când
s-a început virtualizarea serverelor, construindu-se astfel sisteme de Cloud Private. Pe de altă parte, avantajele implementării sistemelor Cloud Computing au forţat industria IT din România să adopte această tehnologie. În acest moment, o serie de furnizori de sisteme IT&C au în ofertă servicii de cloud computing.

Avantajele soluţiilor cloud computing se văd cel mai mult la IMM-uri, unde nevoia de costuri reduse determină faptul că această tehnologie este varianta cea mai bună pentru ele. Practic, plătesc exact cât folosesc, nu este nevoie să achiziţioneze servere sau licenţe complete, plătesc numai serviciile pe care le folosesc.

Intenţionează MCSI să pregătească o strategie legată de Cloud Computing?

MCSI promovează aceste tehnologii şi pregăteşte o strategie de dezvoltare pentru Coud Computing. De aceea, am decis înfiinţarea unui grup de lucru în cadrul MCSI, care lucrează la această strategie de dezvoltare pentru Cloud Computing.

Din fondurile europene puse la dispoziţie de minister IMM-urilor, ce sumă este destinată unor proiecte cloud?

În prezent, nu sunt fonduri dedicate pentru sisteme de cloud computing, însă o să căutăm soluţii pentru aceste tipuri de finanţări.

Cât de fezabilă credeţi că este implementarea acestei tehnologii în administraţia publică? Dar în cadrul IMM-urilor?

Fezabilitatea implementării tehnologiei de Cloud Computing în administraţia publică se face în urma unei analize riguroase, pentru fiecare sistem în parte, aceste tehnologii fiind fezabile în anumite cazuri. Nu toate sistemele se pot transfera pe tehnologie Cloud Computing. Cu toate acestea, administraţiile din întreaga lume se orientează către tehnologia Cloud Computing din mai multe motive: în primul rând, reducerea costurilor şi creşterea semnificativă a eficienţei muncii în cadrul administraţiilor, iar, nu în ultimul rând, adoptarea unor astfel de tehnologii, după cum am văzut şi în SUA, permite realizarea facilă a unor sisteme orientate pe funcţionalitate şi nevoia cetăţeanului de a-şi rezolva uşor şi relaxat problemele pe care le are cu administraţia publică. Singurele lucruri de care ai nevoie pentru a face acest lucru pentru cetăţeni sunt bunul simţ şi respectul faţă de aceştia.

Ce planuri are ministerul de colaborare viitoare cu Microsoft sau alte companii care oferă servicii Cloud Computing pe piaţa românească?

Ministerul Comunicaţiilor analizează posibilităţile în care administraţia publică poate colabora pentru realizarea unei infrastructuri de Cloud Computing. În momentul în care se va finaliza strategia, o vom face publică. Deocamdată, am propus înfiinţarea unui grup de lucru MCSI-Microsoft pentru studierea posibilităţilor de implementare a tehnologiei Cloud Computing în sectorul guvernamental. De asemenea, am purtat discuţii pe tema promovării Agendei Digitale, reprezentanţii Microsoft arătându-şi disponibilitatea de se implica, în continuare, în acţiunile organizate de minister.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite