Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inventatorul Mircea Tudor concurează cu giganţii lumii în dezvoltarea de tehnologii high-tech

17 Februarie 2014




Capacitatea românilor de a fi foarte performanţi în domeniile cele mai abstracte ale ştiinţei şi tehnologiei face posibilă apariţia unor insule de performanţă în aceste domenii, în ciuda unui sistem de educaţie catastrofal, care ar trebui să genereze alarme la toate nivelele. Constatăm că şcoala a abandonat materia primă: copiii. Aceştia nu au şansa unui sistem de învăţământ care să le ofere perspective la nivel de masă. Calitatea profesorilor este îndoielnică. Cu câteva sute de lei pe lună nu te poţi aştepta să ai un dascăl aşa cum era privit acum o sută de ani în România. Nivelul general coboară şi coboară într-un
ritm foarte accelerat, lăsând vizibile acele insule de performanţă, care nu îşi au rădăcina în sistemul de învăţământ, ci mai degrabă în zestrea genetică, inteligenţa nativă a unor români care sunt autodidacţi, construindu-şi cariera prin autoeducaţie.

CE PERSONAL ANGAJAT PERMANENT AVEŢI ACUM? RECRUTAŢI GREU SPECIALIŞTI?

Suntem 130 de angajaţi, dintre care jumătate sunt cercetători. Echipele se formează flexibil pe proiect, în funcţie de tematica şi de obiectivele pe care ni le propunem, de competenţele de care avem nevoie în fiecare proiect. Rulăm în principiu 8-10 proiecte în paralel. Avem şi proiecte care au intrat în partea de promovare pe piaţa internaţională, după cum unele au ajuns deja la o maturitate comercială.

Aceasta nu înseamnă că echipa de cercetare şi-a spus ultimul cuvânt, pentru că odată lansat pe piaţă un produs, trebuie să te gândeşti să dezvolţi generaţia următoare. Durata comercială a unui produs este limitată. Trebuie să ai un back-up tehnologic, să dezvolţi mereu next generation, care va asigura continuitatea veniturilor şi implicit sursele de finanţare a cercetării pe termen mediu şi lung.

Probabilitatea să găsim specialişti formaţi pe specificul nostru de activitate este nulă, deoarece activăm pe o nişă foarte îngustă. Ne selectăm competenţele din timpul studiilor, apoi îi formăm în interior în Centrul de Cercetare Aplicativă Interdisciplinară pe care l-am înfiinţat şi pe care îl conduc. Am înfiinţat şi un cluster în industria de securitate, care cuprinde 12 entităţi, în principal firme care acţionează în solidar cu noi pe anumite proiecte. Noi însă funcţionăm în structura aceasta, am constatat că e foarte utilă, relaţiile în interiorul clusterului sunt rapide, elastice şi demonstrăm astfel că acele firme din cluster au scopuri comune în faţa finanţatorilor, clienţilor, altor entităţi cu care interacţionăm.

UN CUVÂNT DE FINAL...

În încheiere, m-aş gândi la acei inventatori care sunt acum în situaţia în care eram eu acum 15-20 de ani, complet lipsit de resurse, dar cu un sac mare, plin cu vise şi proiecte de viitor. Pe toţi aceştia îi sfătuiesc să nu renunţe la visele lor în faţa dificultăţilor de a şi le îndeplini şi să să înarmeze cu răbdare, tenacitate, consecvenţă, voinţă şi realism, care să îi ajute să străbată drumul foarte lung şi anevoios dintre vis şi îndeplinirea lui. Am învăţat şi eu asta de la Ştefan Lupaşcu, care scria într-o carte o idee pe care încerc să o citez din memorie: "...un exces de voinţa se va converti mereu în mijloace obiective care te vor apropia de visele tale..."



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite