Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Geo-colaborarea īncepe la Conferința Utilizatorilor Esri

27 Octombrie 2014



Soluţii geospaţiale, hărţi inteligente, interoperabilitate, imagini satelitare, mobile GIS, scenarii pentru intervenţii în caz de urgenţă, noutăți privind platforma ArcGIS, acestea au fost elementele de atracție ale ediției 2014 a Conferinţei Utilizatorilor Esri. În premieră, organizatorii au alocat două zile evenimentului, punând la dispoziţia utilizatorilor nu mai puţin de șase workshopuri pe teme legate de mediu, siguranţă şi ordine publică, administraţie, educație, utilităţi si dezvoltare software.

A XXI-a Conferinţa a Utilizatorilor ESRI, Trimble şi Exelis (denumirea oficială a evenimentului) a reunit peste 200 de participanţi din peste 90 de institutii, dornici să afle ultimele noutăţi ale industriei geospațiale. În mod evident, în centrul evenimentului s-a aflat platforma ArcGIS, care integrează toate fluxurile de lucru de tip GIS în activităţile curente din cadrul unei organizaţii şi permite accesarea centralizată a funcţionalităţilor şi informaţiilor geospaţiale indiferent de echipamentele pe care le au la dispoziţie utilizatorii: desktop, web, mobile. Viziunea Esri arată o concentrare a funcţionalităţilor geospatiale la nivelul enterprise prin servicii GIS (Arhitectura Bazată pe Servicii - SOA) indexate în portalul cloud ArcGIS Online pentru Organizații sau on-premises in Portalul for ArcGIS. Este un proces de consolidare prin care compania şi-a propus să fie mai aproape de utilizatori şi să ofere produse intuitive, care să răspundă exact cerinţelor utilizatorilor.

„Dacă o poză face cât 1000 de cuvinte, o hartă face cât 1000 de poze. Astfel ArcGIS devine un loc de geo-colaborare, unde se pot schimba idei, hărţi, fluxuri de lucru şi experienţe personale, care vin toate să fundamenteze punctele de vedere ale utilizatorilor în fața organizaţiei. Este o abordare care reduce curba de învăţare şi se adaptează cerinţelor din oricare organizaţie”, afirmă Cristian Vasile, Director General Esri România.

Platforma ArcGIS poate fi implementată în cadrul oricărei organizații, având ca punct de plecare componentele ArcGIS Desktop și ArcGIS Server, peste care se aduc funcționalitățile oferite de ArcGIS Online, portalul din cloud-ul Esri ce ofera capabilități de administrare a conținutului și a utilizatorilor, precum și șabloane de aplicații pentru WebGIS și mobile GIS. În cadrul platformei, ArcGIS Server rămâne o componentă importantă, centrală, în care compania a investit constant, iar noua versiune a produsului (10.3) aduce numeroase îmbunătăţiri la nivel de calitate, integrare facilă cu terțe aplicații de securitate sau de business intelligence (BI) prin intermediul serviciilor. Clientul desktop, ArcGIS for Desktop, care oferă și 100 de credite pentru serviciile cloud, rămâne un produs cartografic superior, care oferă funcționalități diverse, incluzând aici și funcționalități de procesare de imagine, dar şi de securitate necesară utilizatorilor. ArcGIS Online reprezintă oferta Esri de cloud computing şi oferă atât documentaţie și conţinut publicat de alţi utilizatori ai comunităţii, cât şi soluţii dedicate, cu modele de baze de date și șabloane de aplicații preconfigurate.

Günter Pichler, Business Developer Manager Esri EMEA consideră că și GIS-ul se schimbă sub influența conceptelor de tip BYOD (Bring your own device), iar tot mai mulţi utilizatori doresc sisteme integrate uşor de accesat, indiferent de dispozitiv: „Uneltele Esri oferă acces la date oriunde și oricând, permițând utilizatorilor să poată compara situaţii, să facă analize de risc și să susţină o decizie. Depăşim bariere mentale în ceea ce privește partajarea informațiilor, iar sistemele se deschid tot mai mult în afara grupurilor de profesioniști GIS, către colaboratori și management. Procesele de business trebuie optimizate pentru a obţine maximum de eficiență, iar platforma ArcGIS oferă această perspectivă. O imagine unică, o singură hartă indiferent de natura dispozitivului pe care sunt consumate datele. ArcGIS devine o platformă pentru susţinerea activităţii zilnice, peste care oferim un nivel generos de servicii specifice. Serviciile de cloud ale Esri au fost lansate încă din 2009, însă aveau o tendință prea evidentă de adresare a pieței nord-americane, iar preocupările pentru securitate nu erau atât de intense. Ulterior, am regândit complet această ofertă, pentru ca astăzi ArcGIS Online să aibă o acoperire globală și să acopere cererilor unor categorii largi de beneficiari, indiferent de locație sau domeniu de activitate, iar livrarea serviciilor se face pe baza platformelor de cloud Amazon EC și Microsoft Azure. O altă preocupare a Esri este integrarea în portal a soluțiilor de la parteneri. În mod curent, avem peste 2000 de parteneri globali cu expertiza verticala, prin care plarforma Esri crește semnifificativ ca valoare. Mai mult, dorim să atragem dezvoltatori tineri și creativi, pentru a genera tot mai multe soluții geospațiale predefinite peste care utilizatorul doar încarcă datele proprii, ” mai afirmă Günter Pichler.

ArcGIS 10.3 Desktop GIS
La sfârșitul anului 2014 se va lansa în versiunea 10.3 un produs nou numit ArcGIS Pro. Este o aplicație nouă ce rulează nativ pe sisteme de operare pe 64 biti și care insoțește produsul existent ArcGIS for Desktop. ArcGIS Pro va oferi posibilitatea integrării spațiilor de lucru 2D și 3D în același proiect GIS, fluxuri de lucru avansate și analiză 3D.

Server GIS
ArcGIS for Server 10.3 se remarcă prin suportul pentru standardele OGC WFS2.0 si WCS 2.0.1 și în mod special prin îmbunătățirile pentru serviciile 3D. Practic, începând cu ArcGIS Pro și ArcGIS for Server 10.3 oricine va putea publica servicii 3D și crea scene 3D Web folosind propriile date și accesarea acestora se va realiza inclusiv din dispozitive mobile, precum smartphone sau tablete.

O nouă opțiune importantă în optimizarea ArcGIS for Server este instrumentul de management ce oferă statistici orare despre performanța fiecărui serviciu webgis publicat cu ArcGIS for Server 10.3

WebGIS
Un nou produs în platforma 10.3 este Web App Builder. Acesta oferă posibilitatea creării de aplicații webgis de către specialiști ce nu au cunoștințe de programe. Un aspect extrem de important este utilizarea HTML5 și CSS3, astfel aplicațiile vor fi disponibile pentru orice browser ce suportă HTML5, atât mobil cât și desktop. Web App Builder va fi disponibil atât în platforma ArcGIS Online cât și independent de platforma pentru instalare on-premises cu Portal for ArcGIS.

ArcGIS for Open Data se adresează atât consumatorilor cât și producătorilor de date deschise și este parte componentă din platforma ArcGIS Online. ArcGIS for Open Data se configurează în câteva minute, nu sunt necesare cunoștințe de programare și se pot utiliza numeroare surse și formate de date geospațiale GeoPlanner – este un produs oferit prin platforma ArcGIS Online destinat specialiștilor în analiză spațială. Aplicația oferă toate instrumentele necesare începând de la crearea datelor, crearea de scenarii, compararea scenariilor și diseminarea rezultatelor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite