Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cine se teme de AML?

24 Iulie 2006



Spalarea banilor, de la Al Capone la Mafia Gulerelor Albe


Reciclarea fondurilor este un proces complex prin care veniturile provenite dintr-o activitate infractionala sunt transportate, transferate, transformate sau amestecate cu fonduri legitime, in scopul de a ascunde provenienta sau dreptul de proprietate asupra profiturilor respective. Necesitatea de a recicla banii decurge din dorinta de a ascunde o activitate infractionala.


In SUA, in jurul anului 1920 Al Capone a fost printre primii care au realizat beneficiul potential si au pus imediat in practica mecanisme pentru spalarea banilor. De atunci a trecut ceva timp, iar acum spalarea banilor a devenit o practica bine pusa la punct, ce implica persoane si institutii, unele special infiintate in acest scop. In lumea larga, specialisti in finante, oameni de business, specialisti bancari sunt parte a retelelor de spalare a banilor murdari. Ei reprezinta asa-zisa Mafie a Gulerelor Albe. Cunosc foarte bine domeniul financiar-bancar, ocupa pozitii cheie si dau dovada de o inventivitate deosebita.
Adrian Paraschiv
Cine se teme de AML? Evident cei care isi pun acum planurile in actiune, in „liniste”, paziti de incapacitatea bancilor de a depista acest comportament si printre ei se afla chiar si bancheri ce ar trebui sa gestioneze banii curati, legitimi ai clientilor dar care in schimb se folosesc de acesti bani curati in procesul de „innalbire” a celor murdari.


Bancile au constientizat acest pericol si au hotarat sa acorde siguranta necesara clientilor lor, dar s-au lovit de mai multe intrebari. Ce este o tranzactie suspecta? Cum se poate determina? Cum pot fi procesate volume mari de tranzactii ce pot ascunde aceste tranzactii suspecte?


Raspunsul a venit tot din SUA., de la compania Mantas, cand in anul 1990, o echipa de profesionisti bancari si agenti federali specializati in investigarea crimelor financiare au pus bazele unui concept ce urma mai apoi sa fie brevetat si recunoscut de comunitatea internationala ca fiind cea mai buna platforma pentru Anti-Money Laundering (AML) si Behaviour & Fraud Detection.


Succesul solutiei AML de la Mantas in Statele Unite a fost unul de rasunet iar comunitatea internationala a urmarit cu interes cum specialistii Mantas au reusit sa dezvolte in continuare acest instrument eficient de lupta impotriva spalarii banilor murdari.


Urmatorul pas a fost patrunderea in mediul financiar londonez, prin deschiderea biroului Mantas pentru Europa. De data asta, echipa britanica a fost cea care adus un plus de valoare prin experienta europeana.


Platforma Mantas avea sa devina un standard international in domeniul AML. Atuurile solutiei au atras nume mari. Lista clientilor Mantas cuprinde acum Merrill Lynch, ABN Amro, Barclays Capital, Deutsche Bank, Citibank, BBVA, Credit Suisse, Waterhouse, Fidelity Investments, Charles Swhwab si chiar NASDAQ.


In 2005, Waters Magazine a desemnat Mantas drept cea mai buna aplicatie AML pentru al doilea an consecutiv (2004, 2005). Confirmari ale pozitiei de lider au venit in scurt timp si de la celelalte nume sonore precum The Banker, TowerGroup, CELENT si Butler Group.


Expansiunea in Europa a continuat si acum Mantas este prezent si in Romania prin ATC ROM, partenerul sau pentru Europa de Sud-Est.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite