Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Certificarile din domeniul securitatii informatiei

23 Octombrie 2006



Teodor_NituExista mai multe tipuri de acreditari si certificari in domeniul securitatii informatiei, in functie de aria concreta despre care vorbim. Exista certificarile legate de tehnologii sau vendori cum ar fi: Microsoft, Check Point, CISCO, McAfee, si cele acordate de organizatile independente din acest domeniu: atat prestigioasele certificari CISSP si SSCP, acordate de catre (ISC), cat si certificarile CISA si CISM acordate de ISACA. Insa, abia in ultimii ani aceste certificari au inceput sa fie apreciate si in Romania, numarul specialistilor certificati nefiind mai mare de 20, aflandu-se totusi pe un trend ascendent.


Teodor Nitu


Certificari bazate pe tehnologii IT

1. Microsoft


Certificarile Microsoft constituie o dovada ca persoanele care detin aceste certificari au cunostintele necesare design-ului, realizarii si implementarii cu succes a solutiilor bazate pe produse si tehnologii Microsoft. Totusi, simpla participare la cursuri si sustinerea examenelor nu este nici pe departe suficienta. La acestea trebuie adaugata experienta practica in medii de lucru sau proiecte similare ce are un rol foarte important in devoltarea profesionala.


Detinatorii certificarii Microsoft Certified Systems Administrator (MCSA) administreaza reteaua si sistemele bazate pe platforme Windows Microsoft. Specializarile includ MCSA: Messaging si MCSA: Security. O persoana certificata MCSA este implicata in implementarea, administrarea, monitorizarea si asigurarea suportului tehnic pentru sistemele IT. Rolurile tipice pentru o persoana certificata MCSA sunt: System Administrator, Network Technician, Specialist de suport tehnic. O persoana care detine specializarea MCSA Security realizeaza securizarea sistemelor si a retelei.


Detinatorii certificarii Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE) creaza si implementeaza o solutie de infrastructura bazata pe platforma Windows si pe serverele cu tehnologie Microsoft. Specializarile includ MCSE: Messaging si MCSE: Security.


Astfel o persoana certificata MCSE este implicata in tot ciclul de viata al tehnologiei, dar in principal in partea de planificare, design si implementare. Rolurile tipice ale unui MCSE sunt: System Engineer, Network Engineer, Analist, Consultant. O persoana care detine specializarea MCSE Security este implicata in planificarea si design-ul masurilor de securitate.


Examenele alese pentru aceasta specializare testeaza abilitatile candidatilor de a efectua activitati de securizare a infrastructurii, design si implementare de masuri de securitate, securizarea perimetrului si a legaturii la Internet etc.


Detalii: www.microsoft.com/romania/ securitate/train_cert.mspx


2. Check Point



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite