Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IPTV – contraatacul companiilor telecom sau interactivitate media?

24 Decembrie 2006



IPTV a fost vazut ca the „next big thing“. Este considerat ca o riposta prin contraatac a operatorilor telecom impotriva companiilor de cablu care i-au „lovit” in inima afacerii, adica in traficul de voce. IPTV sau livrarea de servicii de content digital TV over IP este un rezultat al trendului de convergenta care caracterizeaza industria telecom (voce, video, date pe acelasi suport). IPTV-ul este capabil sa ofere chiar peste 1000 de canale TV, sa permita interactivitate utilizatorilor, facilitati de management avansate, rapide schimbari de canale, etc. – o experienta inedita pentru consumator, care se simte implicat intr-un univers media pe care il poate modela dupa dorinta. Pentru operatorii telecom este o solutie menita sa fidelizeze clientii si sa creasca cifra de afaceri.


In Occident, nederanjati de o reala concurenta timp de 100 de ani, operatorii traditionali de telefonie fixa au inceput in anii ’90 sa simta efectele erodarii bazei de clienti si de reducere a traficului de voce odata cu extinderea telefoniei mobile, dar mai ales prin intrarea cu servicii de telefonie a operatorilor de cablu. Confruntati si cu presiuni pe pret din partea autoritatilor de reglementare si a concurentei acerbe, operatorii aveau de ales la - sfarsitul anilor ’90 - intre doua strategii: ori investeau in telefonia mobila sau deveneau un operator pentru trafic la mare distanta. A doua alternativa era sa intre in afacerea broadcast TV si sa concureze operatorii de cablu pe terenul lor propriu. Anul trecut, circa 80 % din cei 1500 de operatori telecom independenti din SUA studiau diferite solutii pentru a oferi servicii video.


Desi aflata la inceputuri (cateva milioane de abonati la sfarsitul lui 2005), IPTV continua sa se dezvolte cu pasi repezi ca o tehnologie competitiva la cablu, satelit si televiziune digitala terestra. IPTV este o provocare considerabila aruncata operatorilor care utilizeaza tehnologii concurente, determinand schimbari in modelul de business al acestora si o adoptare mai rapida a unor noi tehnologii, menite sa creasca interactivitatea si sa pastreze avantajele in cote de piata.


Decalogul dezvoltarii IPTV


IPTVIPTV este livrarea de servicii de content TV digital prin retele broadband unor abonati preinregistrati. Programele sunt transmise digital sub forma pachetelor IP si apoi reasamblate pentru a fi oferite pe ecran de un set-top-box situat la capatul unei conexiuni broadband. Diferenta fata de alte tehnologii este marea sa interactivitate data de natura sa – comunicarea in ambele sensuri-ceea ce permite o gama variata de servicii incluzand VoD, web browsing, email avansat si servicii de mesagerie. Toate aceste servicii se bazeaza pe protocolul IP, standardul universal pentru dispozitive in retea. Abonatul IPTV poate avea acces la o paleta de servicii de video, voce si date impreuna cu mecanisme elaborate de interactivitate - atat pentru canale TV sau servicii video la cerere.


Furnizorii de servicii doritori sa dezvolte sau sa extinda strategiile curente IPTV trebuie sa ia in considerare cateva solutii tehnice in dezvoltare pentru „a livra” content end-userilor prin servicii diferentiate, competitive si profitabile. Intai se ia prima decizie, intre o retea deschisa sau nu. Majoritatea retelelor IPTV de astazi sunt retele inchise. Diferite de Internet TV, care consta in streamuri video descarcate si stocate pe PC prin intermediul Internetului, retelele IPTV au adoptat solutia „inchisa” pentru o securitate mai mare si un QoS mai bun. Internetul TV este perceput de majoritatea utilizatorilor ca fiind de cele mai multe ori un serviciu „free”. Internet TV poate imbraca diverse forme, cum ar fi -inchiriatul-cumparatul de filme downloadate online sau accesarea platformelor file sharing prin retele peer-to-peer.


Sunt diferite cai prin care productia video poate ajunge la consumatorul final, iar un important cuvant il au creatorii de content, posesorii drepturilor de autor.


Analistii au identificat 10 „factori cheie” care conduc la „explozia” IPTV:


1. - infrastructura Internet mai buna
2. - cresterea vitezelor broadband
3. - tehnologii de compresie imbunatatite
4. - rata mare de penetrare a conexiunilor broadband
5. - cresterea continutului de mare calitate
6. - sprijin din partea companiilor de telecomunicatii
7. - aplicatii interactive mai bune
8. - avantaje in capabilitatile de stocare VoD
9. - dezvoltarea solutiilor de acces securizat si protectie a drepturilor de autor digitale
10. - o noua generatie de set-top-boxuri.


Marii producari de software si echipamente se implica in IPTV



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite