Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SIBOS 2004 sau „Timpul dezvoltarii“ (III)

10 Februarie 2005



Voi continua in acest numar seria relatarilor despre SIBOS 2004 cu informatiile culese din sesiunile organizate de SWIFT in cadrul Conferintei din acest an.


Rodica Tuchila, Director Executiv, Business InformAsa cum a afirmat in sedinta de deschidere a SIBOS 2004 Jaap Kamp, Presedintele Board-ului SWIFT si Vicepresedinte Executiv al ABN Amro, SWIFT se va focaliza in anii urmatori pe trei domenii considerate strategice: dezvoltarea standardelor, extinderea ariei de operare si a produselor, punand accent pe dezvoltarea solutiilor dedicate industriei financiare. SWIFT se va putea extinde si in noi domenii, cum sunt furnizarea de servicii de informatii, platforme B2B, dezvoltarea de registre bancare, standarde pentru corporatii, protocoale pentru compensare si decontare sau administrare de infrastructura. SWIFT va introduce o noua metodologie de dezvoltare pentru standarde care va cuprinde practici de afaceri, procese si reguli, dar va permite coexistenta standardelor FIN si XML.


Trecerea la reteaua IP, desi un pas important, a fost numai inceputul, urmeaza implementarea de aplicatii si solutii pe noua infrastructura, acesta fiind insa un proces de lunga durata, implicand jucatori din diverse industrii, institutii de reglementare, organisme de standardizare, consultanti, furnizori si integratori de solutii informatice.


Solutiile SWIFT pentru servicii financiare


In acest an, solutiile dedicate industriei financiare au dominat standul SWIFT, acoperind toate pietele in care SWIFT activeaza: plati, trezorerie, finantarea comertului si titluri de valoare.


O solutie SWIFT este o combinatie de servicii de mesagerie SWIFTNet si standarde XML, impachetate pentru a satisface cerintele particulare ale unui grup de clienti.


Solutiile SWIFT vin sa completeze si sa imbunatateasca oferta FIN existenta si permit membrilor SWIFT sa-si maximizeze beneficiile din investitia facuta in SWIFTNet. Adoptarea acestor solutii, care acopera administrarea platilor si a lichiditatii, operatiunile de trezorerie, finantarea comertului, operatiunile cu titluri de valoare, va avea ca efect reducerea costurilor si a riscurilor, va duce la cresterea ratei de procesare integrata, si a volumului de informatii schimbate in timp real, precum si la extinderea conectivitatii la institutii financiare si corporatii.


SWIFTNet permite institutiilor financiare sa organizeze schimbul de informatii privind raportarea lichiditatilor peste o infrastructura de mesagerie securizata si fiabila. Cererea in crestere de informatii in timp real din partea institutiilor financiare a fost una din ratiunile dezvoltarii de catre SWIFT a solutiei SWIFTNet Cash Reporting. Printre primii adepti si utilizatori ai acestei solutii se numara Deutsche Bank, ai carei reprezentanti au declarat ca banca a raspuns astfel unor cerinte pentru standardizare, consolidare si optimizare a administrarii lichiditatilor venite din partea clientilor sai. SWIFTNet asigura o platforma comuna pentru a suporta multiple cerinte de comunicatii:

  • Intre banci si institutiile lor centrale, de exemplu pentru raportarea informatiilor asupra lichiditatii in contul RTGS
  • Intre banci la nivel local si intre banci corespondente, de exemplu pentru raportarea informatiilor despre conturile Nostro
  • Intre banci si clientii lor corporatisti pentru administrarea lichiditatii


    O alta solutie dedicata industriei platilor este SWIFTNet Bulk Payments, care realizeaza schimbul de fisiere reprezentand plati de mica valoare peste SWIFTNet, folosind serviciile FileAct. SWIFTNet Bulk Payments ofera o platforma robusta si securizata pentru schimbul de loturi de fisiere reprezentand plati, in orice format si cu costuri reduse. Utilizatorii actuali ai solutiei, incluzand case de compensatie, banci corespondente si corporatii, au raportat reduceri substantiale de costuri prin comparatie cu utilizarea legaturilor proprietare punct-la-punct. Solutia este utilizata pentru schimbul de fisiere de plati pentru salarii, pensii, asigurari si achizitii. Sunt suportate cerinte de comunicatii multiple:

  • Intre banci si case de compensatie regionale sau locale
  • Intre banci si corespondentii lor pe o baza bilaterala sau multilaterala
  • Intre banci si clientii lor corporatisti


    SWIFTSolutions for Corporates se adreseaza bancilor si corporatiilor, in scopul cresterii automatizarii, reducerii costurilor si a riscurilor, cresterii ariei de acoperire si mentinerii avantajului competitiv. Pentru banci, SWIFTNet, „fereastra unica” pentru corespondenti, poate fi utilizata de asemenea pentru livrarea securizata de servicii catre clientii corporatisti. Acestia, la randul lor, pot beneficia de un canal fiabil, securizat si reutilizabil pentru automatizarea operatiunilor cu banca, din orice locatie de pe glob. Corporatiile vor beneficia de posibilitatea de a integra solutiile SWIFTNet cu aplicatiile existente.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite