Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Denominarea ca problema de software

09 Mai 2005



Impactul pe care denominarea monedei nationale il are asupra economiei nationale este simtit cel mai bine de industria de software. La nivel national aplicatiile de gestiune financiar-contabila sunt numitorul comun al oricarui tip de organizatie, iar schimbarea monedei se reflecta in schimbari ale acestor produse si ale serviciilor aferente. Gestionarea corecta a impactului adus de denominare in activitatea unei companii este vital si astfel vitale devin si schimbarile ce trebuie operate in aplicatiile financiar contabile. Daca avem in vedere ca unele firme pot ajunge chiar sa fie lichidate de catre Registrul Comertului, daca nu-si vor gestiona cum trebuie spre exemplu modificarea capitalului social datorata denominarii e de inteles ca situatie nu e simpla.


Ca o continuare fireasca a abordarii acestei teme in editiile precedente ale revistei, am adresat o serie de intrebari despre denominare unor persoane din companii implicate in acest proces.


Vlad Cristutiu, Charisma Enterprise Product Manager


1. Pentru o aplicatie de gestiune "leul nou" este privit doar ca o alta valuta sau implica si alte modificari?


Din punctul de vederea al clientilor nostri RON-ul va fi perceput ca o simpla moneda. Din punctul nostru de vedere, al furnizorului solutiei, trecerea la leul greu implica adaptarea aplicatiei prin rularea unei proceduri de conversie a bazei de date. Pentru Charisma aceasta procedura a fost finalizata fiind in acest moment in faza de testare. Modificarile in sine nu au fost extraordinar de complicate dar, din pacate, au fost consumatoare de timp.


2. Exista riscul pierderii de informatii odata cu trecerea la leul nou si cum se poate evita aceasta?


Nu exista acest risc deoarece procedura de trecere a lucrului cu Charisma in noua moneda va fi etapizata facandu-se in prealabil teste de conversie a bazei de date la fiecare client, scolarizarea personalului precum si un backup al bazei de date necesar incheierii contabile la 30 iunie 2005. Modificarile functionalitatilor necesare adaptarii Charismei la denominarea monedei nationale sunt gratuite pentru clientii aflati in suport tehnic. Costurile suportate de clienti vor fi acelea ale procesului de implementare a acestui proiect .


Theodor Stanescu, Project Manager, SIVECO ROMANIA


Denominarea ridica "probleme" prin modificarile aduse aplicatiilor software sau prin upgrade-urile aduse la client?

Denominarea monedei nationale in sine nu ridica "probleme" utilizatorilor de aplicatii informatice.


Este o schimbare legislativa avand acum un continut clar, precis si un termen foarte apropiat de realizare. Modul de implementare si capacitatea solutiilor utilizate in prezent de a se adapta la aceasta schimbare ridica "problemele": adaptarea aplicatiilor informatice pentru lucrul cu noua moneda, lipsa temporara de personal, supraincarcarea cu sarcini de rutina, s.a.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite