Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu, director general ICSI Rm. Vâlcea: „Tehnologiile criogenice şi izotopice sunt portaluri ale României către elita cercetării”

26 Martie 2011




În ceea ce priveşte strict proiectele de cercetare prin care se doreşte implementarea pilelor de combustibil pe autoturisme, doresc să subliniez că suntem pe un trend ascendent prin existenţa în cadrul Centrului a unor platforme mobile electrice, cuplate cu ansambluri de pile de combustibil pentru mărirea autonomiei de parcurs. În viitorul apropiat se prevede cuplarea acestor sisteme cu noi echipamente de stocare a hidrogenului pentru noi experimentări ce sunt prevăzute să aibă loc în viitorul apropiat.

Sunt absolut convins că, în viitor, vom dispune de maşini absolut „curate”, cu hidrogen sau electric/hidrogen şi că Institutul va fi un promotor al acestora, cel puţin în România.

Uneori poate fi dificil să ţineţi pasul cu o societate în continuă schimbare. Cum îmbinaţi cercetarea cu cerinţele din mediul economic?

De-a lungul timpului, ICSI Rm. Vâlcea a reuşit să valorifice rezultatele obţinute în activitatea de cercetare, astăzi oferind o serie de servicii de interes, atât pentru comunitate, cât şi pentru mediul industrial. Dispunem de tehnici/facilităţi de control foarte avansate, putând oferi un spectru com-plex de servicii analitice, atât pentru examinarea probelor de apă, aer, sol, reziduuri, etc. în vederea certificării calităţii lor şi a impactului asupra mediului înconjurător, sănătăţii, cât şi în domeniul securităţii alimentare, de la certificare gaze etalon, gaze de înaltă puritate utilizate în industria alimentară, determinare reziduuri, până la amprentare izotopică. Avem o selecţie vastă de metode şi know-how la nivel internaţional, susţinut de colaborări cu firme de renume internaţional în domeniul analitic, dar şi colaborări cu instituţii naţionale de prestigiu în domeniul lor de activitate. În scopul stimulării transferului tehnologic, prin introducerea în circuitul socio-economic a rezultatelor cercetării, ICSI Rm. Vâlcea a înfiinţat în 2006, sub certificarea ANCS, un Incubator Tehnologic şi de Afaceri (ITA).

Mai mult, calitatea informaţiilor şi datelor furnizate clienţilor noştri, atât din sectorul de cercetare, cât şi din cel economic/industrial, reprezintă un factor primordial pentru serviciile oferite, laboratoarele ICSI Rm. Vâlcea fiind acreditate conform ISO 17025:2005 şi certificate conform ISO 9001/2008, ISO 14001-2005. ISO 18001-2008 şi CNCAN.

Am învăţat că cercetarea şi în special cercetarea aplicativă, care preîntâmpină cererea economică, necesită timp, răbdare şi multă dăruire şi că orice eşec poate fi ulterior un pas înainte.

Care sunt cheile evoluţiei continue a Institutului?

Priorităţile şi obiectivele strategiei generale a ICSI Rm.Vâlcea, bazate pe orientările atât la nivel naţional cât şi european în sistemul de cercetare-dezvoltare, converg către încurajarea dezvoltării sectorului privat prin inovare şi transfer tehnologic.

Actele normative recent adoptate, modificările aduse legislaţiei în vigoare cu privire la finanţarea activităţii de cercetare-dezvoltare şi a obiectivelor de interes naţional în primul rând, după criterii de performanţă, reprezintă un sprijin important pentru institut din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

Dezvoltarea parteneriatului intern/internaţional prin valorificarea posibilităţilor oferite de Programul Naţional de C-D, Programul Cadru 7 al Uniunii Europene, programele AIEA şi de cooperare bilaterală conduce la crearea unui mediu de cercetare de nivel competitiv, comparabil cu cel internaţional.
O componentă esenţială în evoluţia continuă a institutului o reprezintă diseminarea şi asigurarea vizibilităţii rezultatelor activităţii de cercetare-dezvoltare, institutul participând consecvent la saloanele naţionale şi internaţionale de inventică, târguri, expoziţii şi alte manifestări cu caracter ştiinţific.

Nu pot omite faptul că ICSI Rm. Vâlcea organizează anual Conferinţa naţională cu participare internaţională „Progrese în Criogenie şi Separarea Izotopilor”, care ajunge în acest an la ediţia a 17-a, la doi ani organizează Workshopul cu participare internaţională „Managementul Tritiului”, ajuns în acest an la ediţia a 5-a şi, nu în ultimul rând, editează revista bianuală “Progress of Cryogenics and Isotopes Separation”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
VASILE MIHAIL
Numai bine
27 Noiembrie 2014, 02:21:55
Dumitru Bucuresteanu
Domnule Director,Ioan Stefanescu, Ma adresez dvs,relatindu-va ca cercetare se poate face si la un nivel mult mai mic,cu rezultate bune,dar dezvoltarea si punerea in productie e aoroape imposibil.Am inventat si realizat pila de combustie Aluminiu-Oxigen ce funct.cu hipoclorit de sodiu.Un auto electric cu 50 L de hipo,12% conc.parcurge peste 800 km.Ce este mai interesant ca nu se mai consuma aluminiu,visul orcarui cercetator.Ce s-ar intimpla daca am lasa deoparte orgoliile personale si am realiza o colaborare intre privat si stat,pt a finaliza un proiect de talie mondiala,inainte de al cumpara de la altii. Dumitru Bucuresteanu c.bucure@gmail.com Va multumesc.
08 Martie 2016, 10:14:44