Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul de raportari al institutiilor de credit catre Banca Nationala a Romaniei

28 Aprilie 2006




Principiile noului sistem de raportari


Datele si informatiile transmise de entitatile raportoare vor fi structurate sub forma de indicatori primari, care vor fi determinati in mod unic de entitatile raportoare, conform cerintelor Bancii Nationale a Romaniei.


Indicatorul primar reprezinta un concept de baza, asociat unui proces sau fenomen financiar–bancar. Fiecarui indicator ii sunt asociate metadate pentru descrierea sistemului existent, eliminarea redundantelor, validarea datelor si adaugarea a noiindicatori.


Indicatorii primari vor fi transmisi bancii centrale in format electronic, folosind un canal unic de raportare. Pe baza indicatorilor primari transmisi de entitatile raportoare se vor calcula - la nivelul bancii centrale – indicatorii agregati.


Sistemul va elimina redundantele existente in actualul sistem de raportare si va insemna realizarea unei baze de date centralizate, suport performant pentru procesul dedecizie. Institutiile de credit vor avea acces la propriii indicatori primari si la informatiile in forma agregata.


Flexibilitatea sistemului va permite adaugarea a noi tipuri de mesaje pentru a raspunde unor cerinte noi de raportare, precum si modificarea mesajelor existente, in functie de modificarile cerintelor de raportare curente. Introducerea unor noi indicatori sau modificarea celor existenti se va face insa numai cu avizul Comitetului Metodologic Mixt, dupa o analiza prealabila a cerintelor, pentru a evita aparitia redundantelor si a paralelismelor.


Derularea proiectului


In etapa de analiza, finalizata in septembrie 2005, au fost stabilite cerintele informationale optimale ale compartimentelor bancii centrale care gestioneaza raportari, conform obiectului de activitate coroborat cu cerintele actuale si de perspectiva ale reglementarilor in materie - aplicarea standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), noul acord de capital Basel II, integrarea in Uniunea Europeana. Aceste cerinte au fost integrate – la nivel de indicatori primari – respectand principiul unicitatii indicatorului.


O activitate esentiala in cursul etapei de analiza a fost evaluarea sistemului actual de raportari si a indicatorilor, prin prisma cerintelor informationale optimale si a propunerilor institutiilor de credit, eliminandu-se raportarile si indicatorii perimati si cei redundanti si introducand, dupa caz, indicatori noi. S-a derulat si o importanta activitate de documentare pentru cunoasterea sistemelor de raportari implementate in bancile centrale din Franta, Belgia, Olanda, Spania, Italia si Germania.


Au fost analizate si revizuite actele normative emise de Banca Nationala a Romaniei in concordanta cu reglementarile comunitare in domeniu si cu cerintele institutiilor de credit.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite