Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul de raportari al institutiilor de credit catre Banca Nationala a Romaniei

28 Aprilie 2006




Institutiile de credit vor trebui sa asigure conectivitatea la reteaua interbancara si accesul la portalul sistemului de raportare prin protocol HTTP/SSL, sa genereze informatiile asociate raportarilor in format XML in sistemele informatice proprii, sa transfere mesaje manual sau automat, prin intermediul unor utilizatori autorizati.


In prezent, se apreciaza ca operarea cu noul sistem de raportare nu va presupune necesitatea achizitionarii de echipamente la nivelul bancilor, dar vor fi necesare eforturi de adaptare a aplicatiilor informatice la cerintele noului sistem si de instruire a personalului bancilor.


Implicarea institutiilor de credit


Pentru buna derulare a proiectului noului sistem de raportare, fiecare institutie de credit a desemnat cate un responsabil de proiect si cate un responsabil din zona informatica. Din necesitatea implicarii directe a tuturor institutiilor de credit in fiecare etapa a elaborarii noului sistem de raportare, la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor a fost constituita Comisia pentru simplificarea si rationalizarea sistemului de raportari ale institutiilor de credit catre Banca Nationala a Romaniei.


O prima etapa la care bancile si-au adus contributia a fost legata de rationalizarea si simplificarea sistemului actual de raportari, prin propunerile inaintate Bancii Nationale a Romaniei referitoare la redundantele des intalnite, necorelarea datelor de raportare, suprapunerea de date. Aceste propuneri au fost luate in considerare, prin eliminarea problemelor semnalate si simplificarea actualului sistem de raportare.


Institutiile de credit au contribuit, de asemenea, prin propuneri de modificare si completare, la definitivarea fiselor indicatorilor, a fiselor de metadate si a fiselor raportarilor. Dupa definitivare, a fost analizat impactul aplicarii IFRS si a Noului Acord de Capital - Basel II, incepand cu 1 ianuarie 2007, selectandu-se deja indicatorii care vor fi afectati.


Pentru realizarea unei informari complete asupra stadiului proiectului si a schimbului permanent de opinii cu specialistii institutiilor de credit, a fost planificata, incepand cu luna martie a.c., o serie de seminarii cu tema „Arhitectura noului sistem de raportari, implicatiile si provocarile noului sistem de raportari si simularea unei raportari” - exercitiu practic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite