Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul de raportari al institutiilor de credit catre Banca Nationala a Romaniei

28 Aprilie 2006




Finalizarea etapei de analiza s-a concretizat in elaborarea listei raportarilor, a listei indicatorilor, a fiselor raportarilor si a fiselor indicatorilor.


Noul sistem se afla in faza de proiectare, pentru elaborarea modelului logic al bazei de date pornind de la structura indicatorilor primari si derivati, elaborarea modelelor proceselor pe baza cerintelor de prelucrare formulate in etapa de analiza si proiectarea arhitecturii sistemului informatic. In paralel cu activitatile de proiectare a sistemului informatic de raportare, se lucreaza la un proiect de norma privind operarea cu noul sistem.


Calendarul proiectului prevede dezvoltarea aplicatiilor informatice pana la finele trimestrului al treilea al acestui an, derularea unei faze-pilot – cu un numar limitat de banci - in trimestrul al patrulea si intrarea in functiune a sistemului de la 1 ianuarie 2007.


Solutia tehnica


In alegerea solutiei tehnice, specialistii bancii centrale au luat in calcul mai multe elemente: gradul de incarcare estimat al noului sistem, complexitatea sistemului din punctul de vedere al volumului de date procesate si al numarului de utilizatori, cerinte pentru flexibilitate si scalabilitate si, nu in ultimul rand, cerinte privind disponibilitatea si securitatea noului sistem.


Sistemul informatic de raportare va fi un sistem centralizat, integrat, cu o baza de date unica si cu arhitectura orientata pe servicii, scalabil si cu un grad mare de disponibilitate. Aplicatia informatica va fi dezvoltata in tehnologie web, cu o arhitectura pe mai multe nivele: server de aplicatii, server de baze de date, server data warehouse si browser web pentru utilizatori.


Pentru formatul de raportare a datelor a fost ales XML, un format flexibil care permite descrierea oricarei structuri de date si folosirea serviciilor web, precum si efectuarea validarilor primare, atat la sursa,cat si la destinatie, pe baza schemei XML. Adoptarea acestui format creeaza premizele integrarii in viitor cu sistemele informatice care functioneaza la nivelul Uniunii Europene.


Reteaua de Comunicatii Bancare va constitui canalul de comunicatii cu institutiile de credit. Rapoartele vor fi criptate sisemnate folosind certificate digitale.


Canalul unic de comunicare va fi implementat prin portalul sistemului de raportare, prin care vor fi colectati indicatoriiprimari de la institutiile de credit si sevor transmite mesajele de raspuns sinotificarile generate automat de sistemul informatic de raportare. Portalul va inregistra colectarea, validarea si procesarea informatiilor transmise de institutiile de credit, iar informatiile vor fi stocate in baza de date si arhivate periodic.


Sistemul informatic va fi flexibil, parametrizabil, modular si va prelua informatia istorica din bazele de date existente in prezent la nivelul Bancii Nationale a Romaniei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite