Anchetă Market Watch: Virtualizarea stocării, „the next frontier“
În ultimii doi ani, tehnologiile de virtualizare a serverelor au cunoscut o largă mediatizare pe plan local, numeroase proiecte fiind demarate şi finalizate. În comparaţie cu notorietatea acestui tip de proiecte, tehnologiile de virtualizare a stocării sunt puţin cunoscute în România. Aceasta, deşi analiştii cotează virtualizarea stocării drept una dintre principalele tehnologii care pot furniza economii de costuri reale şi creşteri de performanţă consistente.
În comparaţie cu intensa mediatizare a tehnologiilor de virtualizare a serverelor pe plan local, virtualizarea stocării se află încă într-un nemeritat con de umbră. Atât din cauza vendorilor şi/sau implementatorilor de astfel de tehnologii, cât şi din cauza lipsei unei cereri consistente din partea potenţialilor clienţi. Lipsă de cerere care se datorează, pe de o parte noutăţii acestui tip de tehnologie, fapt care poate fi unul din motivele slabei cunoaşteri a beneficiilor la nivelul clienţilor finali, iar pe de altă parte nivelului de complexitate ridicat al soluţiilor de virtualizare a stocării.
Ipoteza de lucru sintetizată mai sus ne-a fost confirmată şi de interlocutorii micro-anchetei realizate de revista noastră printre vendorii de astfel de tehnologii. Astfel, Bogdan Teodorescu, Director Cercetare-Dezvoltare şi Marketing Quartz Matrix (VMware Enterprise Partner), este de părere că: „În comparatie cu amploarea proiectelor de virtualizare a serverelor, proiectele de virtualizare a stocării sunt relativ puţine. Dar un proiect de virtualizare a serverelor va include, mai devreme sau mai târziu, şi virtualizarea stocării, eventual asociată şi cu un management al ciclului de viaţă a informaţiei.“
Bogdan Teodorescu
Alex Pau, Storage Solutions Project Manager ITPS, consideră şi el că gradul de popularitate al soluţiilor de virtualizare a stocării este direct influenţat de nivelul de penetrare al virtualizării serverelor: „Solicitările vizavi de tehnologiile de virtualizare a stocării nu sunt foarte frecvente, tocmai datorită faptului că este o tehnologie puţin mediatizată şi mai dificil de asimilat din punct de vedere tehnic, decât virtualizarea serverelor. Soluţiile existente sunt de mai puţin timp pe piaţă, se adresează segmentului de companii mari şi foarte mari, cu infrastructuri foarte dezvoltate pe partea de stocare. Cererea va evolua în mod crescător, odată ce companiile finalizează procesul de virtualizare al serverelor şi vor descoperi rolul critic pe care-l joacă dispozitivele de stocare în noua topologie. Când vor căuta eficienţa operaţională şi financiară dincolo de ceea ce le oferă virtualizarea serverelor, va veni rândul echipamentelor de stocare să fie virtualizate.“
Şi Alexandru Vîlcu, Storage Product Manager HP România, consideră că popularitatea tehnologiei de virtualizare a stocării este în strânsă dependenţă cu cea a proiectelor de virtualizare a serverelor: „Fiind o tehnologie încă nouă şi mai puţin exploatată în acest moment, potenţialul de creştere a pieţei de proiecte de virtualizare a stocării este semnificativ. Mai mult decât atât, cred că tendinţa celor care iau în considerare realizarea unor proiecte de virtualizare a serverelor este de a lua în calcul şi posibilitatea virtualizării de stocare, iar vendorii sprijină dezvoltarea segmentului prin oferte integrate de soluţii şi produse.“
O soluţie doar pentru cei mari?
Sintetic, tehnologiile de virtualizare permit vizualizarea şi utilizarea mai multor dispozitive de stocare din reţea ca un singur dispozitiv de stocare, care poate fi monitorizat şi accesat dintr-o consolă centrală. Un prim avantaj vizibil care se poate deduce este acela al posibilităţii gestionării centralizate a sistemelor de stocare eterogene, care au cunoscut o dezvoltare rapidă odată cu adoptarea pe scară largă a reţelelor de stocare SAN.
Alexandru Vîlcu, HP România, este de părere că de avantajele virtualizării pot beneficia şi companiile care dezvoltă proiecte mici de virtualizare: „Ideea de bază este că orice companie, indiferent de mărime, caută modalităţi prin care să reducă cheltuielile şi să crească eficienţa activităţii sale. În ultimii ani, multe companii au ales să virtualizeze serverele pentru a folosi mai eficient spaţiul fizic disponibil şi pentru a creşte nivelul de utilizare al acestora, reducând astfel costurile, fără să afecteze calitatea serviciilor. Este adevărat că, pentru a putea beneficia la maximum de avantajele acestui tip de soluţie, o companie trebuie să îşi coordoneze proiectele de virtualizare a serverelor cu proiecte similare din zona mediilor de stocare şi reţelistică. În orice caz, avantajele virtualizării sunt aceleaşi pentru companii mari sau mici, existând în acest moment soluţii şi pentru proiecte mici, de 1-2 servere, dar şi pentru proiecte mari, de câteva sute de servere.“
Conform literaturii de specialitate însă, proiectele de virtualizare a stocării nu fac sens doar în cazul fermelor mari de servere virtualizate. Noua tehnologie se adresează, teoretic, oricărei companii care deţine un număr mare de dispozitive de stocare eterogene, a căror administrare ridică probleme. La fel de adevărat este că Data Centerele reprezintă clientul ideal pentru astfel de soluţii, măcar din perspectiva amplorii proiectelor. „Nu există o legătură directă între proiectele de virtualizare a stocării şi cele de virtualizare a serverelor. Dependenţa principală există în cazul Data Centerelor cu mai multe dispozitive de stocare eterogene sau care trebuie să obţină un nivel suplimentar de funcţionalitate foarte costisitor de obţinut în mod nativ. De obicei, această tehnologie este adoptată pentru soluţii de replicare la distanţă (Disaster Recovery) şi soluţii High Availability la nivel de storage“, explică Alex Pau, ITPS.
Cine sunt potenţialii clienţi
Cui se adresează totuşi soluţiile de virtualizare a stocării?
Din perspectiva experienţei acumulate de HP România, astfel de proiecte sunt dezvoltate de clienţi provenind din domeniul financiar-bancar, de companii de telecomunicaţii şi/sau media. Alexandru Vîlcu extinde, însă, plaja de potenţiali clienţi, precizând: „Clienţii interesaţi de soluţiile de virtualizare a stocării se împart, de regulă, în două categorii: fie vorbim despre companii orientate puternic în direcţia eficientizării costurilor din mediul IT pe care îl deţin, fie este vorba despre companii care
operează într-un mediu foarte dinamic şi care au nevoie să fie cât se poate de flexibile.“
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)