Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cele mai bune practici? (partea a 3-a)

21 Decembrie 2005



Asa cum remarcam in primele doua serii ale acestui articol, se discuta in zilele acestea intens pe tema „Conformitatea cu reglementarile internationale”, fie ca acestea sunt sub forma recomandarilor Comitetului de la Basel (Basel II) sau sub forma reglementarilor privind administrarea, managementul si controlul activitatii corporatiste – Documentul Sarbanes - Oxley din 2002 (SOX).


Am accentuat ideea ca institutiile trebuie sa acorde o atentie mai mare riscurilor operationale, cum ar fi riscurile de frauda, de securitate, de proasta functionare a sistemelor informatice sau de posibile catastrofe naturale.


Deja nu mai este o noutate: Basel II si SOX implica o responsabilitate mai mare decat pana acum in buna functionare a sistemului informatic al unei institutii, atat pentru furnizorii de echipamente si software, cat si pentru managementul si departamentul informatic al institutiei


Reporter: D-le Director, buna functionare a unui sistem informatic presupune existenta unor servicii bine puse la punct de mentenanta si suport. Ati afirmat in numarul trecut ca, pentru o relatie pe termen lung banca – furnizor software, v-ati dori o interpretare corecta, conform practicilor industriei, a acestor servicii. V-am ruga sa detaliati.


Toni Tribas: Lucrurile ar trebui sa fie foarte simple: Toate firmele furnizoare de software ofera servicii de „mentenanta software”. Mentenanta software constituie un serviciu de prelungire a licentei de utilizare a produsului pe parcursul ciclului sau de viata si asigura astfel accesul la actualizarile si corectiile efectuate de licentiator. Ca orice produs, si produsele software pot avea deficiente cunoscute si documentate (dar care nu impiedica functionarea produsului in anumite conditii date) sau probleme ascunse, necunoscute (care pot aparea cand ti-e lumea mai draga). In general, se atribuie mentenantei software-ului, ca scop principal, remedierea defectiunilor descoperite pe parcursul exploatarii produsului software, precum si executia unor imbunatatiri si optimizari in functionarea produsului.


Pe de alta parte insa, mediul in care functioneaza produsul este intr-o permanenta evolutie tehnologica, iar produsul trebuie sa ”tina pasul”.


Conform practicii curente, clientul plateste initial un pret pentru cumpararea licentei de utilizare a produsului si pe parcursul exploatarii produsului, plateste in mod recurent (pe o baza anuala) un pret pentru „intretinerea” produsului. Acesta din urma este egal cu un anumit procent din pretul licentei. El este utilizat de firma furnizoare pentru a inlatura deficientele puse in evidenta pe parcursul exploatarii si, in plus, pentru a furniza imbunatatiri si optimizari in functionare. Intr-o prima faza, pentru operativitate, se vor furniza corectii temporare la problemele aparute in utilizarea produsului. Pe parcursul „mentenantei” clientul va primi variantele corectate ale produsului livrate de firma, in cadrul aceleiasi versiuni, cu imbunatatirile efectuate si cu problemele cunoscute corectate.


Exista, evident, limite in ceea ce priveste imbunatatirile care se efectueaza in cadrul „mentenantei”. O transformare importanta de arhitectura sau introducerea unor functionalitati noi, semnificative din punct de vedere operational, conduc la o versiune noua a produsului. In mod uzual noile versiuni ale produselor software, continand imbunatatiri operationale semnificative, se licentiaza pe o baza distincta de contractul de mentenanta software.


Tot in cadrul mentenantei, firma furnizoare ofera, de regula, si un serviciu de baza clientilor, prin care acestia sa-i poata comunica problemele aparute sau sa poata consulta o lista de probleme deja descoperite de altii.


Daca problema descoperita impiedica functionarea corecta a produsului, firma va furniza o corectie temporara, un „patch” in cel mai scurt timp posibil.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite