Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul de raportari al institutiilor de credit catre Banca Nationala a Romaniei

28 Aprilie 2006



Sistemul de raportari al institutiilor de credit catre Banca Nationala a Romaniei va constitui un sistem flexibil si eficient, capabil sa raspunda cerintelor Bancii Centrale Europene, beneficiarilor de date si informatii primite de la banca centrala si, nu in ultimul rand, institutiilor raportoare, care vor beneficia de acces direct la situatiile centralizate si agregate la nivelul sistemului bancar.
Rodica Tuchila
Anul 2005 a constituit debutul a trei proiecte importante pentru comunitatea bancara romaneasca, cu termen de finalizare 1 ianuarie 2007:


* Noul sistem de raportari al institutiilor de credit la Banca Nationala a Romaniei,


* Implementarea prevederilor Noului Acord de Capital - Basel II,


* Aplicarea standardelor financiare internationale de raportare – IFRS.


Aceste proiecte, caracterizate prin complexitate, interdependente in derulare si termen comun de finalizare au un impact important asupra infrastructurilor informatice ale institutiilor de credit.


Proiectul noului sistem de raportari al institutiilor de credit catre Banca Nationala a Romaniei


Proiectul derulat de Banca Nationala a Romaniei impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor a demarat la sfarsitul anului 2004, prin definirea obiectivelor, etapelor, activitatilor si cadrului organizatoric alproiectului. Tot atunci a fost constituitun Comitet Metodologic Mixt, compus din specialisti ai bancii centrale si ai bancilor comerciale, avand mai multe subcomitete pe probleme economice (costuri, buget), tehnologice (software, hardware), de analiza (indicatori, acte normative), de redactare a normelor de lucru ale noului sistem de raportari. Coordonarea proiectului este asigurata de Banca Nationala a Romaniei.


Obiectivul primar al acestui proiect este asigurarea optimului necesar de date si informatii pentru indeplinirea de catre banca centrala a atributiilor sale. Obiectivele derivate sunt stabilirea unui set de indicatori primari pe care fiecare institutie de credit va trebui sa-i raporteze la Banca Nationala a Romaniei si realizarea unei baze de date cu indicatori primari, ca sursa unica pentru obtinerea indicatorilor agregati care stau la baza fundamentarii si realizarii politicilor.


Proiectul isi propune sa puna la punct un sistem care sa elimine redundantele si paralelismele in colectarea informatiilor, in scopul asigurarii optimului necesar de date, prin crearea unei baze de date valide, integrale si consistente care sa asigure derularea corecta a procesului de decizie.


Infrastructura proiectului o va constitui sistemul informatic de raportare catre Banca Nationala a Romaniei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite